Beleggers lijken steeds minder te sturen door centrale banken en KPN maakte vanochtend een smak op het Damrak. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Wall Street denkt (weer) dat het helemaal goed gaat komen met de olieprijs. De gemiddelde voorspelling van analisten gepolst door persbureau Bloomberg is dat de prijs van een vat Brent olie aan het einde van 2016 48 dollar bedraagt. Dat is een stijging van 45 procent ten opzichte van de prijs van vanochtend en een herstel van meer dan 70 procent ten opzichte van de bodem van 27,83 dollar van 20 januari. Het herstel van de olieprijs is gebaseerd op de veronderstelling dat de productie in de VS en andere niet-OPEC landen met 1,2 miljoen vaten daalt en dat lagere olieprijzen de vraag naar olie zullen stimuleren. De markt is minder enthousiast. Het Brent futures contract voor levering in december doet 38,90 dollar.

2. De Chinezen gaan er met de kroonjuwelen vandoor. Ditmaal in Zwitserland. Staatsbedrijf ChemChina meldde vanochtend dat het 43 miljard dollar in contanten bied voor de Zwitserse pesticiden- en zadenproducenten Syngenta. Per aandeel biedt Sygenta 465 dollar in contanten. Dat is 20 procent boven het slot van dinsdag. De vraag is nu wat de andere kapers op de kust gaan doen. Het Duitse BASF en het Amerikaanse Monsanto zijn namelijk ook geïnteresseerd in een overname van Sygenta. Bovendien moeten Amerikaanse toezichthouders ook nog hun zegen uitspreken over de overname. Het gaat om de Committee on Foreign Investments in the U.S., het overheidsorgaan dat de overname van Philips Lumiled divisie aan de Chinezen dwarsboomde.

3. De Fed heeft een probleem. Beleggers zijn een loopje aan het nemen met de centrale bank. Vanwege het slechte beursklimaat dit jaar begint de Fed voorzichtig terug te krabbelen van de vier renteverhogingen die het in december voor 2016 voorspelde. Het kunnen ook wel eens drie renteverhogingen worden, lijkt het te klinken bij de Fed.
Beleggers moeten er alleen maar om lachen. De markt heeft de eerste renteverhoging pas ingeprijsd in januari 2017. Daarnaast lijken de bewegingen in de Amerikaanse obligatiemarkt verdacht veel op wat er gebeurde in de Europese obligatiemarkt nadat de ECB in 2011 tegen beter weten in de rente verhoogde. Sinds de renteverhoging van 16 december is de Amerikaanse 2-jaars staatsrente, die zeer gevoelig is voor wat de Fed gaat doen, gedaald van 1,01 naar 0,75 procent. De 10-jaars rente is in deze periode gezakt van 2,27 naar 1,85 procent. Met de stevige rentedalingen zeggen beleggers tegen de Fed dat de Amerikaanse economie niet ontkomt aan de mondiale malaise en verder zal afkoelen. Het lijkt de Fed dus ook niet te lukken om de rente te verhogen, evenals de mislukte renteverhogingen door andere centrale banken dit decennium.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. ECB-bestuurslid Yves Mersch heeft het helemaal gehad met de wilde speculaties van analisten over de wijze waarop de centrale bank in maart het monetaire beleid kan gaan verruimen. “Ik zou me niet laten meevoeren door wat analisten bij sommige instellingen willen wat wij gaan doen, wat zij beschouwen als zinvol”, zei Mersch tegen de Wall Street Journal. “Je zou kunnen zeggen dat ze aan het lobbyen zijn. We zijn echter immuun voor deze pogingen”, zei Mersch. Mersch, erger je niet. Deze analist is echter niet van de wilde scenario’s. De politieke weerstand tegen echt avontuurlijke monetaire verruiming (monetaire financiering, helikopter geld) is domweg te groot. Ik denk dat de ECB het houdt bij een uitbreiding van de obligatieaankopen met nog eens zes maanden tot september 2017 en het verlagen van de depositorente voor banken naar - 0,5 procent. Maar ik ben me er ook van bewust dat de ECB aan verwachtingenmanagement doet en bezig kan zijn de lat zo laag mogelijk te leggen bij het analistenvolk. Dan is het in maart makkelijk om de verwachtingen te overtreffen. In december waren de verwachtingen namelijk te hoog en moest Draghi teleurstellen.

5. KPN was de gebeten hond op het Damrak vanochtend nadat het telecombedrijf teleurstelde met de kwartaalcijfers. Bovendien gaan rivalen Vodafone en kabelaar Liberty Global hun krachten bundelen in Nederland, wat zou betekenen dat KPN met een krachtigere concurrent te maken krijgt. KPN’s omzet en bedrijfsresultaat daalden afgelopen kwartaal sterker dan verwacht omdat de zakelijke markt slecht bleef, waardoor aanhoudende groei bij de consumentendivisie teniet werd gedaan. KPN verwacht dat in 2016 het bedrijfsresultaat vlak zal zijn. Dat vlakke bedrijfsresultaat lijkt vooral het gevolg van zelfhulp – KPN verwacht meer kostenbesparingen dit jaar – en niet van een veel betere markt of een groter marktaandeel. CEO Eelco Blok zei te verwachten dat het marktaandeel stabiel zal blijven, ondanks de vrijage tussen Vodafone en Liberty.

6. Miljardair John de Mol heeft de harten van aandeelhouders van Delta Lloyd sneller doen kloppen. Uit een melding bij de AFM blijkt dat de Mol per 2 februari een belang van 3 procent in de verzekeraar heeft. Dat belang is een opsteker voor het geplaagde Delta Lloyd, dat een claimemissie van 1 miljard euro gaat doen om zijn gehavende balans op te vijzelen. Overigens is niet duidelijk of De Mol ook netto long Delta Lloyd zit. Met derivaten kan De Mol ook een short positie in Delta Lloyd hebben.

7. Europese beurzen zijn na een kleine opleving eerder deze ochtend toch weer dieper in het rood gezakt. Het verhaal blijft nog steeds dat beleggers angstig zijn en zich zorgen maken dat de wereldeconomie steeds meer zal gaan sputteren. aex (2)Hiernaast staan de grafieken voor de Europese Stoxx 50 en de AEX. De blauwe, rode en groene lijnen zijn respectievelijk het 200-, 100-, en 50-daags voortschrijdend gemiddelde. De grafieken zien er niet al te best uit. De Stoxx 50 staat voor het jaar op een verlies van 11 procent. De AEX doet het zo slecht nog niet met een jaarverlies van ruim 5 procent.sx5e Dat de AEX zo goed blijft liggen komt vanwege de sterke prestatie van index zwaargewicht Unilever, dat voor het jaar 1 procent in het groen staat. Bovendien zijn in de Stoxx 50 banken oververtegenwoordigd en wegen Europese banken met een jaarverlies van bijna 25 procent zwaar op de bredere index.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl